W czym przechowujemy pieczywo?

Przechowywanie pieczywa to zawsze ogromne wyzwanie dla każdej pani domu. Ważne jest, by chleb czy bułki zachowały odpowiednią świeżość, przecież nie jest możliwe, aby wszystkie poranki zaczynać od zakupu świeżego pieczywa. Jest więc wiele sposobów na przechowanie pieczywa, można je zamrażać i odmrażać, można je przechowywać w woreczkach, ale o ile ciekawiej i funkcjonalnie jest przechowywać je w przeznaczonych do tego pojemnikach.

CHLEBAK

chlebakChlebak to specjalny pojemnik służący do przechowywania chleba (sprawdź na http://www.dedekor.pl/kuchnia/chlebaki), w nim pieczywo może na długo zachować swoją świeżość. Jest to przedmiot, który również bardzo dekoruje naszą kuchnię. Pojemnik na pieczywo nie musi być nudny, może być kolorowy i może mieć bardzo oryginalny kształt.

Dzisiaj te pojemniki są kwadratowe, półokrągłe, posiadają pokrywki, które równocześnie są deskami do krojenia. Pojemniki te pozwalają w kuchni utrzymać ład i porządek. Dzięki nim po stołach nie plączą się niepotrzebne kawałki pieczywa. Producenci produkują nawet specjalne pojemniki na chleb z cyrkulacją powietrza. Zapobiega to powstawaniu pleśni.

KOSZYKI NA CHLEB

Od zawsze popularne były koszyki na pieczywo. Dzisiaj wiklinowe pojemniki na chleb to nie tylko otwarte koszyki. To metalowe konstrukcje, zdobione tkaniną, czasami zamykane od góry. Koszyki jednak nie pozwalają na utrzymanie pieczywa przez długi czas w dobrej i odpowiedniej świeżości. Najczęstszą funkcją koszyków na chleb jest zdobienie zastawionych stołów.