Na co zwrócić uwagę wybierając gastronomiczny piec do pizzy?

Na co zwrócić uwagę wybierając gastronomiczny piec do pizzy?

Zarówno w lokalach serwujących głównie włoskie potrawy, jak i tych, w których odnaleźć można też wiele innych dań, wykorzystywane są profesjonalne piece do pizzy. Odpowiedni dobór tych urządzeń ma ogromny wpływ na jakość podawanego jedzenia. Dopasowanie modelu do zapotrzebowania restauracji będzie się również wiązało z wydajnością pracy w kuchni i tempem przygotowywania żywności. Co warto wziąć pod uwagę, aby wybrany piec okazał się korzystnym zakupem?

Jaki piec warto wybrać?

piec do pizzy

Osoby poszukujące tego rodzaju urządzeń, odnajdą piece elektryczne, gazowe i opalane drewnem. Te ostatnie nadają lokalom szczególnego klimatu, napełniając go wyjątkowym aromatem świeżej pizzy. To korzystne rozwiązanie do przestronnych lokali, w których serwuje się głównie takie danie. Opcją wyjątkowo cenioną w mniejszych restauracjach są piece elektryczne. To modele łatwe w obsłudze, które często wyposażone są w wiele korzystnych funkcji. Można wśród nich odnaleźć egzemplarze o niewielkich gabarytach, które doskonale sprawdzą się w lokalach, w których pizza nie jest głównym daniem w karcie. Jednym z popularniejszych wyborów w nowoczesnych pizzeriach jest gastronomiczny piec do pizzy na gaz. W wyspecjalizowanych lokalach ceni się ekonomiczne wykorzystanie energii. W takich restauracjach urządzenie funkcjonuje cały czas i jest stale doglądane. Nie trzeba więc obawiać się problemów z wypieczeniem ciasta ze względu na ewentualne zmiany kaloryczności gazu. Po szczegółowe informacje warto zajrzeć na gastronet24.pl.

Co należy wziąć pod uwagę?

Poszukując odpowiedniego pieca, warto zastanowić się nad tym, jak dużo jedzenia będzie w nim przygotowywane każdego dnia. Konieczne jest dopasowanie modelu o odpowiedniej ilości komór. Wpłynie to na wydajność i tempo pracy. Dobrym pomysłem będzie również zwrócenie uwagi na łatwość obsługi pieca. Odpowiednio dopasowany model z pewnością okaże się korzystnym zakupem.