Frytkownica gazowa czy elektryczna – którą z nich warto wybrać?

Frytkownica gazowa czy elektryczna – którą z nich warto wybrać?

Frytkownica stanowi podstawowe wyposażenie większości barów z przekąskami, a także restauracji. Dzięki niej możliwe jest przygotowanie smakowitych i chrupiących frytek w dość krótkim czasie. Niemniej jednak właściciele restauracji stają przed dość trudnym wyborem. Na rynku dostępne są zarówno frytkownice gazowe jak i elektryczne. Wobec tego, które urządzenie okaże się lepszym rozwiązaniem?

Frytkownica gazowa a elektryczna – jakie są między nimi różnice?

Frytkownica gazowa

Zarówno frytkownica gazowa z GastroNet24 jak i elektryczna mają umożliwić bezproblemowe smażenie frytek na głębokim tłuszczu. Jednocześnie trzeba sobie jasno powiedzieć, że pomiędzy tymi urządzeniami występuje wiele różnic. Do największych z nich można zaliczyć nie tylko sposób zasilania, ale także to, że:

  • frytkownica gazowa jest urządzeniem droższym podczas zakupu;
  • frytkownica gazowa jest jednak sprzętem o wiele tańszym w eksploatacji w porównaniu do elektrycznego odpowiednika;
  • frytkownica gazowa wymaga stałego dostępu do paliwa, czyli gazu.

Jak łatwo można się domyślić, pod względem eksploatacji, frytkownica gazowa jest o wiele tańsza, co jednak rekompensowane jest znacznie wyższą ceną zakupu samego urządzenia.

Jaką frytkownicę warto więc wybrać do lokalu gastronomicznego?

Nie da się ukryć, że frytkownica gazowa oraz frytkownica elektryczna mają zarówno swoje wady jak i swoje zalety. Mimo wszystko to właściciele lokali gastronomicznych powinni sprecyzować swoje oczekiwania i potrzeby. Jeśli zależy im na niższych kosztach utrzymania, a także konserwacji samego urządzenia, wówczas to frytkownica gazowa może okazać się nieco lepszym wyborem. Warto także zwrócić uwagę na pojemności obu urządzeń, gdyż to ma największe znaczenie z perspektywy przygotowywania w nich smakowitych frytek. Warto mieć te aspekty na uwadze i kierować się nimi podczas wyboru.