Obowiązkiem szefa kuchni jest nie tylko znajomość procedur przyrządzania potraw, ale też wiedza na temat wykorzystywanych do tego celu narzędzi. Co ciekawe, niektóre z nich mogą być wykorzystywane do specjalistycznych prac, tak jak, chociażby patelnie do naleśników do gastronomii.
Wygoda to podstawa
Jeśli patelnia do naleśników ma sprawdzić się w kuchni, to musi być ona zaprojektowana z uwzględnieniem wszystkich zaleceń dotyczących bezpieczeństwa i wygody użytkowania. Najlepiej, jeśli taki sprzęt posiada dość niskie ranty, dzięki którym wyjęcie naleśnika będzie dużo łatwiejsze. Warto też zadbać o odpowiedni materiał wykonania. Szef kuchni może wybierać spośród konstrukcji aluminiowych (w tym teflonowych), stalowych, mineralnych, a nawet marmurowych. Każda taka gastronomiczna patelnia do naleśników ma swoje specyficzne parametry, które można wykorzystać tylko w ściśle określonych zastosowaniach.
Naleśnik – potrawa o specjalnych właściwościach
Optymalna patelnia do naleśników do gastronomii powinna być zaprojektowana w ten sposób, aby zapewnić możliwość profesjonalnego przygotowania tego typu potraw. Warto zadbać o patelnię wyróżniającą się dość dużą średnicą, która powinna oscylować w granicach mniej więcej 300 – 320 mm. Zaleca się też, aby sprzęt ten posiadał wyjmowany uchwyt i zapewniał maksymalną wygodę operowania patelnią. Technologia wykonania takiej patelni powinna też zapewnić możliwość przygotowywania potraw z minimalną ilością oleju.
Podsumowując, najlepsze, gastronomiczne patelnie do naleśników to prawdziwe, kuchenne dzieła sztuki, z których skorzystają zarówno restauratorzy, jak i klienci indywidualni.